Αρχική
Εικόνα: Ελισάβετ Χατζηβασιλείου

Ελισάβετ Χατζηβασιλείου

Αναπληρωτής Καθηγητής
Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας
2105294507
2105294507
echatz@aua.gr
Ε_Χατζηβασιλείου_Βιογραφικό_5_18.doc, E_Chatzivassiliou_ CV_engl_5_18.doc

Βιογραφικά Στοιχεία - Σπουδές: Η Δρ Ε.Κ. Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στην Έδεσσα του Ν. Πέλλας, το 1972. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Αριδαίας (Ν. Πέλλας) το 1989, με γενικό βαθμό «Άριστα» (19). Το 1994 αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας (Ειδίκευση Φυτικής Παραγωγής), της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με βαθμό «Λίαν Καλώς» (8,02). Το 1996 έλαβε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Ειδίκευσης Επιστημών Φυτοπροστασίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του ΑΠΘ, με βαθμό «Άριστα (9,49)». Η μεταπτυχιακή της διατριβή ήταν σχετική με τον χαρακτηρισμό των Tospo-ιών στην Ελλάδα. Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή (1996-2000) στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του ΑΠΘ σε θέμα σχετικό με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας από το έντομο Thrips tabaci και αναγορεύτηκε Διδάκτορας το 2001.

Κατά τα χρόνια των σπουδών της διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές και τη μεταδιδακτορική της έρευνα, καθώς και του International Agricultural Center (The Netherlands) για εκπόνηση έρευνας στην Ολλανδία.

 

Επαγγελματική Δραστηριότητα: Από το 1995 έως το 2001, απασχολήθηκε με συμβάσεις έργου για συνολικά 50 μήνες, σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του ΑΠΘ. Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002, εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Παράρτημα Φλώρινας) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2002 και έως το 2004, εργάστηκε ως μόνιμος γεωπόνος στο Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΠΥΕΛ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Παράλληλα απασχολήθηκε, σε θέση Π.Δ. 407/80, στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στην Ορεστιάδα. Από το 2004 και έως το 2010 ανέλαβε καθήκοντα ως Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Φυτοπαθολογία», στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ (Ορεστιάδα). Από τον Ιούλιο του 2010 υπηρετεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Φυτοπαθολογία-Ιολογία», στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), θέση στην οποία μονιμοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014.

 

Διδακτικό έργο: Συμμετείχε (1994-2002), στην προετοιμασία και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος Γενικής Ιολογίας, στο Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ. Δίδαξε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2001-2002) εργαστηριακά μαθήματα Φυτοπροστασίας. Ως Επιστημονικό Συνεργάτης σε θέση Π.Δ. 407/80 (2001-2004) και ως Λέκτορας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ (2004-2009), δίδαξε αυτοδύναμα στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ, τη θεωρία και τις εργαστηριακές ασκήσεις πέντε μαθημάτων Φυτοπαθολογίας και Ιολογίας και συμμετείχε στη διδασκαλία ενός μεταπτυχιακού μαθήματος Φυτοπροστασίας. Στα πλαίσια του Προγράμματος Κινητικότητας Erasmus δίδαξε στο Department of Virology, Wageningen University (Ολλανδία) και στο Univesidade de Tras-os-Montes e Alto Douro (Πορτογαλλία). Από τον Ιούνιο του 2010 έως και σήμερα, ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ, διδάσκει τη θεωρία και τις εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος Ιολογία Φυτών και σε συνδιδασκαλία τα μαθήματα Φυτοπαθολογία, Ειδική Φυτοπαθολογία (Ασθένειες Καρποφόρων Δένδρων και Αμπέλου), Αρχές και Μέθοδοι Διαγνωστικής των Ασθενειών των Φυτών, Αρχές και Μέθοδοι Καταπολέμησης των Ασθενειών των Φυτών, τα εργαστήρια Γενική Φυτοπαθολογία, Ειδική Φυτοπαθολογία (Ασθένειες Λαχανοκομικών και Καλλωπιστικών Φυτών), Αρχές και Μέθοδοι Διαγνωστικής των Ασθενειών των Φυτών και τα μεταπτυχιακά μαθήματα Προχωρημένη Ιολογία Φυτών, Σύγχρονες Μέθοδοι Διάγνωσης Ασθενειών και Εχθρών των Καλλιεργειών και Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Ασθενειών των Καλλιεργειών. Έχει επιβλέψει 19 πτυχιακές και 2 μεταπτυχιακές διατριβές. Έχει υπάρξει μέλος της εξεταστικής επιτροπής 7 διδακτορικών και 4 μεταπτυχιακών διατριβών, καθώς και μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής τριών διδακτορικών διατριβών.

 

Ερευνητικά Προγράμματα: Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη σε ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (EE/FP7 – SP4 capacities: Research for SMEs) και σε ένα μη ανταγωνιστικό πρόγραμμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του ΓΠΑ, που συμμετέχει σε πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ του ΔΠΘ και συμμετείχε ως εξωτερικός συνεργάτης - σύμβουλος του Πανεπιστημίου του Hohenheim (συντονιστής) σε ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό πρόγραμμα (EE/FP7 – SP4 capacities: Research for SMEs). Συμμετείχε ως ερευνήτρια (συνολικά 50 μήνες) σε δύο ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ.

 

Επιστημονική δραστηριότητα: Από τον Ιούλιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018 διατέλεσε μέλος της Eπιτροπής Φυτοϋγείας (Plant Health Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA). Από τον Ιούνιο του 2018 και έως σήμερα αποτελεί μέλος της ομάδας εργασίας για τους φυτικούς ιούς της ίδιας επιτροπής.

Είναι από το 2016 μέλος του Δ.Σ. της International Committee on Plant Virus Epidemiology (ICPVE). Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας (2010-2016) και Ταμίας του Δ.Σ τη διετία 2012-2014. Είναι μέλος της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, της Ελληνικής Φυτιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εντομολογικής Εταιρείας, της American Phytopathological Society (APS), της Mediterranean Phytopathological Union, της International Committee on Plant Virus Epidemiology (ICPVE), της International Society for Horticultural Sciences και της International Organization of Citrus Virologists. Έχει διατελέσει κριτής σε τέσσερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε 13 διεθνή και 22 εθνικά συνέδρια.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: (i) ανάλυση επικινδυνότητας φυτικών παθογόνων, (ii) εργαστηριακές μελέτες μετάδοσης ιών και επιδημιολογικές μελέτες εξάπλωσης ιών στον αγρό σε σχέση με τους πληθυσμούς των φορέων τους, (iii) διαγνωστική ιολογικών ασθενειών και μοριακή ταυτοποίηση φυτοπαθογόνων ιών με έμφαση στους ιούς των ψυχανθών, ιούς του γένους Tospovirus και εσπεριδοειδών και (iii) αξιολόγηση μεθόδων αντιμετώπισης εντόμων και εντομομεταδιδόμενων ιών.

 

Δημοσιεύσεις: Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει 25 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (SCI) και 54 εργασίες ανασκόπησης εκτός SCI. Έχει 13 εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά συνεδρίων (11 διεθνή και 2 εθνικά), 74 περιλήψεις εργασιών (24 σε διεθνή και 50 σε εθνικά συνέδρια). Έχει συγγράψει ένα κεφάλαιο σε ξενόγλωσσο βιβλίο, ένα ξενόγλωσο άρθρο ανασκόπησης (review paper) μετά από πρόσκληση και τέσσερα άρθρα ευρύτερου γεωπονικού ενδιαφέροντος (3 στην Ελληνική και ένα στην Αγγλική γλώσσα) και εργαστηριακές σημειώσεις 2 μαθημάτων/εργαστηρίων.

Ε_Χατζηβασιλείου_Βιογραφικό_5_18.doc, E_Chatzivassiliou_ CV_engl_5_18.doc
Τίτλος Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό Υποχρεωτικό/Επιλογής
Iολογία Φυτών Προπτυχιακό Επιλογής
Μοριακή Ιολογία Φυτών Μεταπτυχιακό Επιλογής

3/2005 - 9/2005. Επιστημονικά Υπεύθυνη σε μη ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ.Π.Θ.

Τίτλος Προγράμματος: «Συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση του ιού του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας (Tomato spotted wilt virus, TSWV) στις καλλιέργειες καπνού στην περιοχή της Παιονίας του Ν. Κιλκίς»

Φορέας Χρηματοδότησης: Καπνικός Συνεταιρισμός Τούμπας Ν. Κιλκίς, μέσω της Επιτροπής Ερευνών του Δ.Π.Θ. (ΚΕ 1324).

 

10/2009 - 01/2013. Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ΓΠΑ σε ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα

Τίτλος προγράμματος: «Diversification for tobacco growing farms by the alternative crop Stevia rebaudiana Bertoni / DIVAS 232250»

Φορέας χρηματοδότησης: EE/FP7 – SP4 capacities: Research for SMEs

Συντονιστής προγράμματος:  Πανεπιστήμιο του Hohenheim (Γερμανία)

Αντικείμενο: Ανίχνευση, ταυτοποίηση και διαχείριση εχθρών και παθογόνων του είδους Stevia rebaudiana.

 

01/2012-09/2015 Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του ΓΠΑ, που συμμετέχει σε πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ του Δ.Π.Θ.

Τίτλος προγράμματος: «Επιλογή για απόδοση και αντοχή σε ιώσεις και αδρομυκώσεις σε παραδοσιακούς πληθυσμούς φακής»

Φορέας χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικοί πόροι

Συντονιστής προγράμματος: Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ.Π.Θ. (Καθηγητής Ι. Τοκατλίδης)

 

02/2013  – 01/2017 Εξωτερικός Συνεργάτης- Σύμβουλος του Πανεπιστημίου του Hohenheim σε Ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

Τίτλος προγράμματος: «Stevia reabaudiana as a diversification alternative for European tobacco farmers to strengthen the European competitiveness».

Φορέας χρηματοδότησης: EE/FP7 – SP4 capacities: Research for SMEs

Συντονιστής προγράμματος: Πανεπιστήμιο του Hohenheim (Γερμανία)

Αντικείμενο: Οργάνωση ολοκληρωμένης παραγωγής του φυτού Stevia rebaudiana.

 

Chatzivassiliou, E.K., N.I. Katis, M. Thomguia and D. Peters. 1999. A Closterovirus (Family: Closteroviridae) isolated from tobacco crops in northern Greece (Macedonia). Plant Disease 83:198. http://www.apsnet.org/publications/plantdisease/1999/February/Pages/83_2_198.1.aspx

Chatzivassiliou, E.K., T. Nagata, D. Peters and N.I. Katis. 1999. Transmission of Τomato spotted wilt tospovirus by Thrips tabaci populations originating from leek. Plant Pathology 48:700-706. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-3059.1999.00414.x/pdf

Manoussopoulos, I.N., E.K Chatzivassiliou, I.N. Smyrnioudis and N.I. Katis. 1999. Two diseases of Dimorphotheca caused by Lettuce mosaic potyvirus and Tomato spotted wilt tospovirus. Phytoparasitica 27:227-232. http://link.springer.com/content/pdf/10.1007/BF02981462.pdf

Chatzivassiliou, E.K., R. Weekes, J. Morris, K.R. Wood, I. Barker and N.I. Katis. 2000. Tomato spotted wilt tospovirus (TSWV) in Greece: its incidence following the expansion of Frankliniella occidentalis, and characterization of isolates collected from various hosts. Annals of Applied Biology 137:127-134. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1744-7348.2000.tb00044.x/pdf

Chatzivassiliou, E.K., I. Livieratos, G. Jenser and N.I. Katis. 2000. Ornamental plants and thrips populations associated with Τomato spotted wilt virus in Greece. Phytoparasitica 28:257-264. http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2FBF02981804.pdf

Chatzivassiliou, E.K., I. Mpoumpourakas, E. Drossos, I. Eleftherohorinos, G. Jenser, D. Peters and N.I. Katis. 2001. Weeds in greenhouses and tobacco fields are differentially infected by Tomato spotted wilt virus and infested by its vectors species. Plant Disease 85:40-46.

 http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2FBF02981804.pdf

Chatzivassiliou E.K., D. Peters and N.I. Katis. 2002. The efficiency by which Thrips tabaci populations transmit Tomato spotted wilt virus depends on their host preference and reproductive strategy. Phytopathology 92:603-609. http://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PHYTO.2002.92.6.603

ChatzivassiliouE.K. 2002. Thrips tabaci: an ambiguous vector of TSWV in perspective. Pages 69-75, in: Thrips and Tospoviruses: Proceedings 7th International Symposium on Thysanoptera. Marullo R. & Mound L. (eds). Australian National Insect Collection, Canberra, Australia. http://www.ento.csiro.au/thysanoptera/Symposium/Section3/9-Chatzivassiliou.pdf

Brunner, P.C., E.K. Chatzivassiliou, N.I. Katis and J. Fray. 2004. Host-associated genetic differentiation in Thrips tabaci (Insecta; Thysanoptera), as determined from mtDNA sequence data. Heredity 93:364-370. http://www.nature.com/hdy/journal/v93/n4/pdf/6800512a.pdf

Chatzivassiliou, Ε.K., K. Efthimiou, E. Drossos, A. Papadopoulou, G. Poimenidis and N.I. Katis. 2004. Α survey of tobacco viruses in tobacco crops and native flora in Greece. European Journal of Plant Pathology 110:1011-1023. http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs10658-004-1598-1.pdf

Chatzivassiliou, Ε.K., D. Peters and P. Lolas. 2007. Occurrence of Tomato spotted wilt virus in Stevia rebaudiana and Solanum tuberosum in Northern Greece. Plant Disease 91:1205. http://apsjournals.apsnet.org/doi/abs/10.1094/PDIS-91-9-1205C

Chatzivassiliou, Ε.K., D. Peters and N.I. Katis. 2007. The role of weeds in the spread of Tomato spotted wilt virus by Thrips tabaci (Thysanoptera: Thripidae) in tobacco crops. Journal of Phytopathology 11:699-705. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0434.2007.01302.x/pdf

Chatzivassiliou, Ε.K. 2008. Management of the spread of Tomato spotted wilt virus in tobacco crops with insecticides based on estimates of thrips infestation and virus incidence. Plant Disease 92(7):1012-1020. http://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PDIS-92-7-1012

Chatzivassiliou, Ε., E. Moschos, S. Gazi, P. Koutretsis and M. Tsoukaki. 2008. Infection of potato crops and seeds with Potato virus Y and Potato leaf roll virus in Greece. Journal of Plant Pathology 90(2):251-259. http://sipav.org/main/jpp/index.php/jpp/article/view/660/447

Chatzivassiliou Ε., V. Giavachtsia, K. Hoedjes and D. Peters. 2009. Identification and incidence of Iris yellow spot virus, a new pathogen in onion and leek in Greece. Plant Disease 93 (7):761. http://apsjournals.apsnet.org/doi/abs/10.1094/PDIS-93-7-0761A

Lotos, L., K. Efthimiou, E.K. Chatzivassiliou, D. Dimou and N.I. Katis. 2009. First report of Tomato spotted wilt virus in globe artichoke in Greece. Journal of Plant Pathology 91 (4), Page: S4.97. http://www.sipav.org/main/jpp/volumes/0409/040905.pdf  

Katis, N.I., E.K. Chatzivassiliou, C.M. Clay, V.I. Maliogka, P. Pappi, K. Efthimiou, C.I. Dovas and A.D. Avgelis. 2011. Development of an IC-RT-PCR assay for the detection of Eggplant mottled dwarf virus and partial characterization of isolates from various hosts in Greece. Journal of Plant Pathology, 93:353-362. http://sipav.org/main/jpp/index.php/jpp/article/view/1190

Kargiotidou, A., E. Chatzivassiliou, C. Tzantarmas, E. Sinapidou, A. Papageorgiou, G.N. Scarakis and I.S. Tokatlidis. 2013. Selection at ultra-low density identifies plants escaping virus infection and leads towards high-performing lentil (Lens culinaris L.) varieties. The Journal of Agricultural Science 2013, pages 1-10. http://dx.doi.org/10.1017/S0021859613000403

Chatzivassiliou, E.K. and G. Nolasco. 2014. Detection of a new variant of Citrus tristeza virus (CTV) in Greek citrus crops. Phytopathologia Mediterranea 53(1): 140-147. http://dx.doi.org/10.14601/Phytopathol_Mediterr-12910

Kargiotidou, A., E. Chatzivassiliou, C. Tzantarmas and I.S. Tokatlidis. 2015. Seed propagation at low density facilitates the selection of healthy plants to produce seeds with a reduced virus load in a lentil landrace. Seed Science and Technology 43 (1): 31-39.   http://dx.doi.org/10.15258/sst.2015.43.1.04

Giakountis A., A. Skoufa, E. I. Paplomatas, I.S. Tokatlidis and E.K. Chatzivassiliou, 2015. Molecular characterization and phylogenetic analysis of a Greek lentil isolate of Pea seed-borne mosaic virus. Phytoparasitica 43, 615-628. http://dx.doi.org/10.1007/s12600-015-0495-9

Chatzivassiliou, E.K., A.P. Papapanagiotou, P.D. Mpenardis, D.Ch. Perdikis, and G. Menexes, 2016. Transmission of Moroccan watermelon mosaic virus (MWMV) by aphids in Greece Plant Disease 100: 601-606. http://dx.doi.org/10.1094/PDIS-07-15-0805-RE

Chatzivassiliou E.K., A. Giakountis, A. Testa, U. Kienle and T. Jungbluth. 2016. Natural Infection of Stevia rebaudiana by Cucumber mosaic virus in Spain and by Sclerotium rolfsii in Greece. Plant Disease 100(5): 1029. http://dx.doi.org/10.1094/PDIS-10-15-1149-PDN

Chatzivassiliou E.K., A. Giakountis, S.G. Kumari and K.M. Makkouk. 2016. Viruses affecting lentil (Lens culinaris Medik.) in Greece; incidence and genetic variability of Bean leafroll virus and Pea enation mosaic virus. Phytopathologia Mediterranea 55(2): 239-252. http://dx.doi.org/10.14601/Phytopathol_Mediterr-17866

Giakountis A., I. Tsarmpopoulos and E.K. Chatzivassiliou. 2018. Cucumber mosaic virus isolates from Greek legumes are associated with satellite RNAs that are necrogenic for tomato. Plant Disease 102 (11): 2268-2276.

Vlachostergios D.N., C, Tzantarmas, A. Kargiotidou, E. Ninou, C. Pankou, C. Gaintatzi, I. Mylonas, I. Papadopoulos, C. Foti, E.K. Chatzivassiliou, E. Sinapidou, A. Lithourgidis and I.S. Tokatlidis. 2018. Single- plant selection within lentil landraces at ultra-low density: apowerfull tool to breed fast high yielding varieties stable across divergent environments. Euphytica (2018) 214:58. https://doi.org/10.1007/s10681-018-2139-x