Αρχική

Γεώργιος Σκαράκης

Καθηγητής
Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού
2105294633
2105294622
CV ΓΝ Σκαράκη.pdf

Γεώργιος Ν. Σκαράκης

  Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ο Γ.Ν. Σκαράκης σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (1967-1973). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Colorado των ΗΠΑ από όπου απέκτησε το 1980 το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (MSc) στον τομέα της Χρωμοσωμικής Μηχανικής - Κυτταρογενετικής καθώς  και τον διδακτορικό του  τίτλο (PhD) το 1982 στην Ποσοτική Γενετική και Βελτίωση Φυτών. Εξειδικεύτηκε μεταδιδακτορικά στο  πανεπιστήμιο του Illinois (Urbana-Champagne) και στο πανεπιστήμιο Purdue της Indiana.

Εργάσθηκε (1976-1978 και 1982- 2005) στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Με την ιδιότητα του Δ/ντή Έρευνας & Ανάπτυξης, ανέπτυξε  τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής βελτιωμένου γενετικού υλικού και ποικιλιών καθώς και τον δευτερογενή τομέα των βιοδιεργασιών για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα παραπροϊόντα των ζαχαρουργείων. Δημιούργησε και ενέγραψε στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο πολλές επιτυχημένες στην καλλιεργητική πράξη ποικιλίες ζαχαροτεύτλων  και σόγιας.  Το ίδιο διάστημα,  σε συνεργασία με διάφορα ΑΕΙ,  είχε την εποπτεία πολλών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών που διεξήχθησαν εξολοκλήρου στο Ερευνητικό Κέντρο της ΕΒΖ.  Απο το 1999 έως και το 2001, διετέλεσε και Συντονιστής-Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Μελετών και Ελέγχου της ΕΒΖ.  Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στις ΗΠΑ (1978-1982), εργάσθηκε  επίσημα  ως συνεργάτης ερευνητής στο USDA στο Colorado για θέματα δημιουργίας ποικιλιών καθώς και γενικότερα θέματα παραγωγής πρώτης ύλης για τη ζαχαροβιομηχανία.

Το 2004 εξελέγη και από 2005 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 υπηρέτησε ως Καθηγητής Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ, όπου οργάνωσε και δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αντικείμενα Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, Εφαρμοσμένης Γονιδιωματικής και Γεωργικού Πειραματισμού. Διδάσκει επίσης για περίπου μία εικοσαετία αντίστοιχα αντικείμενα σε ΠΜΣ διάφορων άλλων ΑΕΙ και διεθνών Ιδρυμάτων όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΜΑΙΧ, ενώ είναι επίσης τακτικά προσκεκλημένος-επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια ξένων πανεπιστημίων. Τα 11 χρόνια της παρουσίας του στο ΓΠΑ επέβλεψε την εκπόνηση 8 διδακτορικών διατριβών καθώς και πολλών μεταπτυχιακών και προπτυχιακών μελετών

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στο ΓΠΑ ήταν Δ/ντής του Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, ενώ επί  μια πενταετία υπήρξε και Δ/ντης του Τομέα Γεωργίας, Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού. Συμμετείχε σε διάφορα συλλογικά όργανα όπως στην Σύγκλητο, τη ΔΣ της  Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του ΓΠΑ, στο συντονιστικό του ΠΜΣ κλπ.

Τον Ιούλιο του 2013 εξελέγη Κοσμήτορας της νεοϊδρυθείσας Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος του ΓΠΑ. Ως πρώτος Κοσμήτορας, οργάνωσε την Κοσμητεία της Σχολής και την υπηρέτησε επί μία τριετία (2013-2016). Διετέλεσε επίσης και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής για ένα τρίμηνο (Ιούνιος-Αύγουστος 2016)

Αφυπηρέτησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και  τον Φεβρουάριο του 2017 αναγορεύτηκε ως ομότιμος Καθηγητής του Γ.Π.Α. Με απόφαση της Συγκλήτου ορίσθηκε Διευθυντής του Κέντρου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πειραμάτων (ΚΕ.Σ.Α.Π.) που  ίδρυσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΕΚ 4511/30-12-2016) με στόχο να αποτελέσει έναν κόμβο (Hub) γόνιμης διεπιστημονικής συνεργασίας στον ευρύ χώρο της Εφαρμοσμένης Στατιστικής και στις επιμέρους εξειδικεύσεις του στους  διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην συνδυασμένη αξιοποίηση κλασικής-ποσοτικής γενετικής βελτίωσης, ‘ομικών’ τεχνολογιών και βιοτεχνολογιών για τη δημιουργία  κατάλληλου γενετικού υλικού και ποικιλιών ενεργειακών καλλιεργειών για αειφορική παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς και βαμβακιού, ζαχαροτεύτλων, καλαμποκιού και σόγιας. Συντόνισε ή/και συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την ΓΓΕΤ αλλά και άλλους φορείς. Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω ερευνητικών έργων, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται στενά με το σύνολο σχεδόν των σχετικών ΑΕΙ της χώρας όπως το ΓΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν/μιο Ιωαννίνων, Παν/μιο Θεσσαλίας, Παν/μιο Κρήτης, καθώς και με το ΙΤΕ/ΙΜΒΒ και το ΕΘΙΑΓΕ. Στο πλαίσιο επίσης της συμμετοχής του σε πολλούς σχετικούς διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς  έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς επιστήμονες από σχετικά ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα του Υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής καθώς και με κέντρα Ε&ΤΑ σποροπαραγωγικών Οίκων.

 

Συμμετέχει ή/και συμμετείχε διαχρονικά σε πολλές εθνικές και διεθνείς Επιτροπές. Ενδεικτικά διετέλεσε : α) Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας (2001-2007) και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΕΣΕΤ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, β) Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΕΣΕΤ από 12/2003-2004 και  Αναπληρωτής Πρόεδρος από το 2001 έως 12/2003, γ) Μέλος του Δ/κού Συμβουλίου - εκπρόσωπος της Ελλάδας, του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ζαχαροτεύτλων (IIRB)  από το 1998 έως το 2006, δ) Μέλος του Δ/κού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (κατα διαστήματα τις περιόδους 1996-2002 & 2005-2009), ε) Εθνικός εκπρόσωπος-εμπειρογνώμονας στην Τεχνική Επιτροπή του Join Research Center της ΕΕ (JRC-IPTS) για την σύνταξη Κανόνων Συνύπαρξης Γενετικά Τροποποιημένων καλλιεργειών, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών αραβοσίτου (2008-σήμερα), στ). Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Γεωπονικών Επιστημών-EPSO (2006-σήμερα), ζ) Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής αξιοποίησης ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων (ΥΠΑΑΤ), η) Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης Σχέσεων Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στην Έρευνα και Τεχνολογία, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2003, θ) Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Ερευνητικών Φορέων της ΓΓΕΤ / Υπ. Ανάπτυξης  (2000), ι) Μέλος Επιτροπών σχεδιασμού ερευνητικών δράσεων – προκηρύξεων (ιδιαίτερα του Β’ ΚΠΣ) της ΓΓΕΤ/ Υπ. Ανάπτυξης, κ) Μέλος της Επιτροπής σύνταξης του κανονισμού πιστοποίησης μη γενετικώς τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων για τον ΟΠΕΓΕΠ (2000), λ) Εκπρόσωπος του Υπ. Γεωργίας στην Ομάδας Εργασίας  εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για θέματα νομοθεσίας αναφορικά με δειγματοληψία και τον έλεγχο των προσμίξεων ΓΤΟ σε συμβατικές ποικιλίες (2000), μ) Μέλος της Θεματικής Επιτροπής σύνταξης προτάσεων για τη χάραξη πολιτικής Έρευνας στη Γεωργία για τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1995), ν) Μέλος Επιτροπών – Αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων στα πλαίσια της ΓΓΕΤ/ Υπ. Ανάπτυξης (ΠΑΒΕ, ΠΕΝΕΔ, ΠΕΠΕΡ, Διακρατικών), καθώς και ΕΠΕΑΕΚ, ξ ) Μέλος του ΔΣ (Πρόεδρος 1996-98, Αντιπρόεδρος 1994-96) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών, ο) Σύμβουλος σε πολλές Ελληνικές και ξένες εταιρείες για θέματα  οργάνωσης έρευνας  & ανάπτυξης (Ε & Α) σε σχετικούς με την ειδικότητά του τομείς. Στην παρούσα φάση είναι εθνικός εμπειρογνώμονας για το HORIZON 2020

 

Έχει συγγράψει διάφορες ερευνητικές και τεχνικές εργασίες σε διεθνή και εθνικά περιοδικά με κριτές, μονογραφίες καθώς και πολλά κεφάλαια σε βιβλία που εκδόθηκαν από γνωστούς διεθνείς οίκους. Έχει επίσης πληθώρα ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, σε πολλά εκ των οποίων υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής.

Έχει αναγορευθεί ως Επίτιμος Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

 

CV ΓΝ Σκαράκη.pdf