Αρχική

Κηπευτικά υπό Κάλυψη

title: 
Vegetable Cultivation under Cover
Διδάσκων 1: 
Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Επιλογής
Έτος: 
5
Εξάμηνο: 
9
Ελληνική Περιγραφή: 

Εισαγωγή: ιστορική αναδρομή, διεθνής κατάσταση, υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, Οικονομική σπουδαιότητα, προοπτικές. Τα χαμηλά σκέπαστρα. Γενική ανασκόπηση, τεχνική της κατασκευής και καλλιέργειας λαχανικών σε αυτά. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χαμηλών σκεπάστρων. Εδαφοκάλυψη με πλαστικά. Eισαγωγή στην τεχνική καλλιέργειας, αποτελέσματα εφαρμογής. Καλλιέργεια στα υψηλά θερμοκήπια. Το θερμοκήπιο, το μικροκλίμα, ρύθμιση παραγόντων ανάπτυξης φυτών στο θερμοκήπιο. Το έδαφος του θερμοκηπίου, απολύμανση, λίπανση. Καλλιεργητικές περιποιήσεις.  Καλλιέργεια εκτός εδάφους. Υποστρώματα, υδροπονικές καλλιέργειες. Η τεχνική της καλλιέργειας πιπεριάς, μελιτζάνας, πεπονιού, φασολιού, καρπουζιού, κολοκυθιού, μαρουλιού και ειδικά θέματα καλλιέργειας τομάτας και αγγουριού στα θερμοκήπια. Για κάθε λαχανικό θα εξεταστούν: η προετοιμασία των φυτών, συνθήκες σπορείου και θερμοκηπίου, η φύτευση και μεταφύτευση, άρδευση, λίπανση, υποστύλωση, κλάδεμα. Φυσιολογία της καρπόδεσης και ανάπτυξης του καρπού. Καρποδετικές ορμόνες. Ποικιλίες και υποκείμενα εμβολιασμού, συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία, διατήρηση, μεταφορά, αποθήκευση και εμπορεία. Ποιοτικός έλεγχος και κανονισμοί της Ε.Ε.

 

English Decription: 

Course description:

 

1.   Introduction: historical survey, international situation, present situation in Greece, economic importance, possibilities.

2.   Low cover. General survey, construction techniques. Advantages and disadvantages.

3.   Plastic mulching. Introduction to cultivation techniques, results of application.

4.   The conventional greenhouse: microclimate and control of plant growth. The soil of the greenhouse, sterilisation, fertiliser application. Cultivation procedures.

5.   Greenhouse cultivation techniques for tomato, cucumber, pepper, aubergine, bean, melon, watermelon, marrow and lettuce. The physiology of fruit set and growth. Fruit-setting hormones. Cultivars and graft rootstocks. Harvest, selection, standardisation, packaging and marketing. Quality control and E.U. regulations.

 

Teaching aids: "Vegetable Cultivation in the Greenhouse" by C.M. Olympios

Examination:Written