Αμπελουργία ΙΙ (Ειδικά Θέματα)
Μεταλλάξεις και παραλλακτικότητα στην άμπελο. Μέθοδοι και τεχνικές βελτίωσης της αμπέλου (βελτίωση με τη μέθοδο της μαζικής και της κλωνικής επιλογής, βελτίωση με τη μέθοδο της διασταύρωσης, βελτίωση με βιοτεχνολογικές μεθόδους). Κατευθύνσεις βελτίωσης των ανθεκτικών στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας υποκειμένων (αντοχή στη φυλλοξήρα, στον περονόσπορο, το ωίδιο, τους νηματώδεις, την ξηρασία, την υπερβολική υγρασία εδάφους, στο ανθρακικό ασβέστιο, στα όξινα εδάφη, την αλατότητα του εδάφους). Κατευθύνσεις δημιουργίας νέων ποικιλιών της Ευρωπαϊκής Αμπέλου (λειτουργικός τύπος άνθους αμπέλου, παραγωγικότητα, σχήμα και μέγεθος σταφυλής, σχήμα και μέγεθος ράγας, χρώμα φλοιού ράγας, γεύση, απυρηνία).
Course description:
1. Genetic improvement of grapevines: mutation - genetic variation in grapevines.
2. Methods of genetic improvement of grapevines (mass selection, clonal selection, hybridisation, application of biotechnology).
3. Rootstock breeding (resistance to phylloxera, downy mildew, powdery mildew and lime- induced chlorosis. Adaptability to acid soils, drought tolerance).
4. Grapevine breeding (flower types, cluster size and shape. Berry size, shape and form, colour and flavour, seedlessness).
Teaching aids: Notes
Examination: Written and oral