Αρχική

Ειδική Γεωργία IV

title: 
Field Crops IV (Aromatic, Medicinal, Oil & Fiber crops)
Διδάσκων 1: 
Παναγιώτα Παπαστυλιανού
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Επιλογής
Έτος: 
5
Εξάμηνο: 
9
Εργαστήριο: 
Ελληνική Περιγραφή: 

Εναλλακτικές καλλιέργειες, βιομηχανική τομάτα, ελαιούχα, κλωστικά, ζαχαροδοτικά, αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά, βαφικά φυτά. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα φυτά: ηλίανθος, ελαιοκράμβη, ατρακτυλίδα, σουσάμι, ρετσινολαδιά,  γιατρόφα, λινάρι, κάνναβις, σιζάλ, κενάφ, στέβια, κρόκος, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, γλυκύρριζα, βαλσαμόχορτο, χαμομήλι, βαλεριάνα, δακτυλίδα, υπέρικο, εχινάτσεα ύσσωπος, κάπαρη, κορίανδρος, γλυκάνισος, κύμινο, μάραθος, δίκταμος, τσάι του βουνού, βασιλικός, λυκίσκος κά. Για το κάθε φυτό εξετάζονται ειδικότερα τα παρακάτω: Βοτανική ταξινόμηση. Προέλευση και εξέλιξη. Οικονομική σημασία και χρήσεις. Τάσεις καλλιέργειας (διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα). Μορφολογία. Ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα (περιβαλλοντικές και εδαφικές απαιτήσεις, ζώνες καλλιέργειας). Τάσεις βελτίωσης (επιθυμητά χαρακτηριστικά, ποικιλίες). Καλλιεργητική τεχνική (αναλλαγή καλλιεργειών, κατεργασία του εδάφους, σπορά, ανόργανη θρέψη και λίπανση, υδατικές απαιτήσεις και άρδευση, ζιζανιοκτονία, συγκομιδή). Κυριότεροιεχθροίκαιασθένειες.

English Decription: 

Alternative crops, plum tomato, oil, fiber, sugar, aromatic, medicinal, flavoring and dyeing crops (sunflower, canola, safflower, sesame, castor bean, jatropha, flax, hemp, sisal, kenaf, stevia, saffron, oregano, rosemary, thyme, lavender, peppermint, sage, licorice, lemon balm, chamomile, valerian, foxglove, St John’s wort, purple cornflowers, hyssop, caper, coriander, anise, cumin, fennel, dittany of Crete, mountain tea, basil, hop etc).  Taxonomy, origin and evolution, economic importance and uses, cultivation trends (in Greece and in the world), morphology, development and physiology, climatic and soil adaptation, cultivation zones, breeding trends (desirable traits, varieties and cultivars), cultivation techniques (rotation, soil cultivation, sowing, inorganic nutrition and fertilization, water requirements and irrigation, weed control, maturation and harvesting). Pests and diseases.