Αρχική

Βελτίωση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργιας

title: 
Plant Breeding II (Field crops)
Διδάσκων 1: 
Πηνελόπη Μπεμπέλη
Διδάσκων 2: 
Ελένη Τάνη
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Υποχρεωτικό
Έτος: 
5
Εξάμηνο: 
9
Ελληνική Περιγραφή: 
  1. Βελτίωση σίτου. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική του σιταριού. Γενετική παραλλακτικότητα-Γενετικοί Πόροι. Μέθοδοι βελτίωσης του σιταριού. Τα υβρίδια του σιταριού. Γνωρίσματα προς βελτίωση: Απόδοση. Πρωιμότητα. Ικανότητα διατήρησης. Ανθεκτικότητα σε ψύχος, ξηρασία, αργίλιο, παθογόνα, έντομα. Βελτίωση ποιότητας
  2. Βελτίωση κριθής. Καταγωγή και Ταξινόμηση. Γενετική του κριθαριού. Βοτανικά χαρακτηριστικά, αρρενοστειρότητα. Οι ποικιλίες του κριθαριού. Οι μέθοδοι βελτίωσης.
  3. Βελτίωση καλαμποκιού. Καταγωγή και φυλές. Η γενετική του καλαμποκιού. Η γονιμοποίηση του καλαμποκιού. Ξενία. Ετεροζυγωτία ελεύθερα επικονιαζόμενων πληθυσμών (ΟP). Πληθυσμιακή βελτίωση. Ποικιλίες - υβρίδια. Παραγωγή βελτιωμένων υβριδίων. Στόχοι βελτίωσης: απόδοση, προσαρμοστικότητα, ποιότητα
  4. Βελτίωση πατάτας. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική της πατάτας. Στόχοι και μέθοδοι βελτίωσης. Βελτίωση σε απλοειδές και διπλοειδές επίπεδο. Καλλιέργεια ιστών, κυττάρων και πρωτοπλαστών. Βοτανικός σπόρος. Η βελτίωση της ανθεκτικότητας. Σποροπαραγωγή.
  5. Βελτίωση βαμβακιού. Καταγωγή και ταξινόμηση. Γενετική του σιταριού. Ανθικά χαρακτηριστικά. Αρρενοστειρότητα. Μέθοδοι βελτίωσης βαμβακιού. Η διατήρηση των ποικιλιών του βαμβακιού. Οι αντικειμενικοί σκοποί της βελτίωσης. Η απόδοση σε ίνα. Ανθεκτικότητα σε παθογόνα και έντομα.
  6. Βελτίωση ζαχαροτεύτλων. Καταγωγή και ταξινόμηση. Ανθικά χαρακτηριστικά. Μονοσπερμία.  Πολυπλοειδία. Μέθοδοι βελτίωσης. Μαζική και απογονική επιλογή. Παραγωγή υβριδίων. Διειδικός υβριδισμός. Στόχοι: απόδοση σε ζάχαρη, ανθεκτικότητα σε παθογόνα, πρωιμότητα. Αποθηκευτική ικανότητα.
English Decription: 

The course provides advanced knowledge about breeding of the most ecomonically important crops.

Course description:

1. Wheat breeding (origin, classification and economic importance. Chromosomes and wheat genetics, genetic diversity. Winter and spring wheat. Flowering and pollination. Breeding objectives and methods).

2.   Barley breeding (origin, taxonomy and economic importance. Barley genetics. Botanical characters, male sterility, varieties. Breeding methods. Isogenic analysis. Adaptation. Breeding objectives. Breeding complex characters.

3.      Corn breeding (origin, races and genetics. Pollination. Xenia. Heterozygous nature of open pollinated corn hybrids. Breeding objectives and population improvement).

4.      Potato breeding (origin, classification and economic importance. Genetics. Breeding objectives and methods. True potato seed).

5.      Cotton breeding (origin and taxonomy. Flowering, male sterility. Breeding objectives and methods. Variety maintenance).

6.      Sugar beet breeding (history, botany and genetics. Breeding objectives and methods).

Teaching aids: Slides, transparencies, video, textbook

Examination: Quiz and written