Αρχική

Γεωργικές Βιομηχανίες

title: 
Agricultural Industries
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Υποχρεωτικό
Έτος: 
3
Εξάμηνο: 
6
Ελληνική Περιγραφή: 

Οικονομική σημασία των γεωργικών βιομηχανιών. Εξελίξεις και προοπτικές. Δομή και σύνθεση προϊόντων γεωργικών βιομηχανιών (βασική δομή, κύρια φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά προϊόντων γεωργικών βιομηχανιών). Η μικροβιολογία στις γεωργικές βιομηχανίες (σημασία των μικροοργανισμών και είδη μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν τις γεωργικές βιομηχανίες. Ιδιότητές τους). Συντήρηση γεωργικών προϊόντων (μέθοδοι θερμικής, χημικής και φυσικής συντήρησης γεωργικών προϊόντων). Επεξεργασία γεωργικών προϊόντων (μηχανικές και θερμικές μέθοδοι επεξεργασίας). Στοιχεία σχεδιασμού γεωργικών βιομηχανιών (γενικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού γεωργικών βιομηχανιών. Τεχνικοοικονομικές μελέτες). Ποιοτικός έλεγχος (αξία ποιοτικού ελέγχου. Επιλογή χαρακτηριστικών εφαρμογών σε προϊόντα των γεωργικών βιομηχανιών). Τεχνολογία γεωργικών προϊόντων (τεχνολογία τροφίμων: κρέατος, ιχθυρών, επιστήμη, τεχνολογία και ανάλυση γάλακτος, οπωροκηπευτικών, λιπών και ελαίων, δημητριακών, κλπ. Τεχνολογία προϊόντων άλλων γεωργικών βιομηχανιών: εκκοκκιστήρια βάμβακος, επεξεργασία καπνού και ξύλου. Ανάλυση χαρακτηριστικών μεθόδων και γραμμών παραγωγής).

English Decription: 

Course description:

 

1.   The role of physical properties in the processing and preservation of agricultural products and food.

2.   Basic elements of food preservation and introduction to the mechanical and heat processes of the agricultural, and especially of the food, industry. Relevant equipment used. Typical examples of flow sheets of food industries.

3.   Nutrients: lipids, proteins, carbohydrates, vitamins, inorganic elements, water (chemical structure and properties). Additives. Chemical composition of foods. Flavours. Pigments.

4.   The Greek dairy industry. Secretion and ingredients of milk. Physicochemical properties of milk. Factors affecting milk composition. Production of high quality milk. Milk treatments.

 

Teaching aids: "Topics in Food Chemistry" by M. Komaitis

"Lectures in Dairy Processes" by E. Anifantakis

"Processes and Mechanical Equipment for Food Processing Industries" by A. Kostaropoulos

Examination:  Written