Αρχική

Γενική Γεωργία

title: 
General Principles of Crop Production
Διδάσκων 1: 
Φάλια Οικονόμου
Διδάσκων 2: 
Ηλίας Τραυλός
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Ώρες Θεωρίας: 
3
Ώρες Εργαστηρίου: 
2
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Υποχρεωτικό
Έτος: 
3
Εξάμηνο: 
5
Εργαστήριο: 
Ελληνική Περιγραφή: 

Επιδράσεις μεταβλητών του εναέριου περιβάλλοντος (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία, ατμοσφαιρική υγρασία, άνεμος, εξατμισοϊκανότητα και συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα) στην αύξηση, ανάπτυξη και τις αποδόσεις των φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Δυνατότητες παρεμβάσεων για βελτίωση της φυτικής παραγωγής.

Επιδράσεις φυσικών (υφή, δομή, πορώδες, θερμοκρασία, εδαφικός αέρας, υδατοπεριεκτικότητα, μηχανική αντίσταση), βιολογικών (μικροχλωρίδα, μικροπανίδα, οργανική ουσία) και χημικών χαρακτηριστικών (κολλοειδή, εδαφικό διάλυμα, pH, ανόργανα θρεπτικά συστατικά, παθογενή και όξινα εδάφη) του εδαφικού περιβάλλοντος στην αύξηση, ανάπτυξη και στις αποδόσεις των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.

Παρεμβάσεις στο εδαφικό περιβάλλον (Λίπανση: ανόργανη, οργανική, χλωρή λίπανση.  Κατεργασία εδάφους (είδη και στόχοι, επίδραση στα εδαφικά και φυτικά χαρακτηριστικά, μηχανήματα, χρόνος παρεμβάσεων, συστήματα παραδοσιακής, μειωμένης και αειφορικής καλλιέργειας).  Εναλλαγή καλλιεργειών (στόχοι και βασικές αρχές, μονοκαλλιέργεια, αγρανάπαυση, αμειψισπορές σε ξηρικές και αρδευόμενες περιοχές, επίσπορες και ενδιάμεσες καλλιέργειες). Απόδοση και συνιστώσες της. Συγκαλλιέργεια.

English Decription: 

Influence of the aerial environment on growth, development and yields of field crops (solar radiation, air temperature, atmospheric humidity, wind, evaporative demand, CO2-concentration). Interventions for improving yields and product quality. Agro ecological approaches on cultivation zones of field crops and varieties.

Influence of soil environment on crop growth, development, yield and product quality. Soil characteristics: physical (texture, structure, porosity, soil air, temperature, water content, mechanical impedance), biological (soil flora and fauna, organic matter) and chemical (colloids, soil solution, pH, plant nutrients, soil salinity and acidity).

Interventions for improving the soil characteristics. Soil cultivation: aims, techniques (machinery, timing and frequency) and their influence on soil properties and plant traits. Fertilization: inorganic, organic, green manuring.

Cultivation systems (conventional, minimal and sustainable farming). Crop rotation: aims, basic principles, monoculture, fallow and rotation plans (under dryland and irrigated conditions, summer crops of short biological cycle). Intercropping. Codes of good farming practices

Yield and its components.