Αρχική

Γενική Αμπελουργία

title: 
General Viticulture
Διδάσκων 1: 
Αικατερίνη Μπινιάρη
Διδάσκων 2: 
Μαριτίνα Σταυρακάκη
Διδάσκων 3: 
Δέσποινα Μπούζα
Διδακτικές Μονάδες: 
5
Προπτυχιακο/Μεταπτυχιακό: 
Προπτυχιακό
Ώρες Θεωρίας: 
3
Ώρες Εργαστηρίου: 
2
Υποχρεωτικό/Επιλογής: 
Υποχρεωτικό
Έτος: 
3
Εξάμηνο: 
5
Ελληνική Περιγραφή: 

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή:
Προέλευση της αμπέλου, Η αμπελουργία στην ελληνική αρχαιότητα, Η συμβολή της αμπέλου στην αισθητική του αγροτικού τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, Η αμπελουργία στην Ελλάδα και τον κόσμο, Παραγωγικές ποικιλίες αμπέλου, Καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων, Αμπελουργικά προϊόντα, Προβλήματα και προοπτικές του ελληνικού αμπελώνα

Μορφολογία και Ανατομία της Αμπέλου (Ενότητα 1):
Εισαγωγή, Ρίζα, Βλαστός. Φύλλα, Έλικες, Ταξιανθία, Άνθος, Σταφυλή, Ράγα, Γίγαρτο
(Προέλευση - Διάκριση - Ρόλος- Μορφολογία - Ανατομία)
Οφθαλμοί της αμπέλου, Οφθαλμοί του βλαστού, Επάκριος οφθαλμός, Πλευρικοί οφθαλμοί, Οφθαλμοί της κληματίδας (Ανατομία-Γονιμότητα, Διάκριση και αξιολόγηση λανθανόντων οφθαλμών κληματίδας)

Ετήσιος Κύκλος Βλάστησης της Αμπέλου (Ενότητα 2):
Εισαγωγή, Εκβλάστηση των οφθαλμών της αμπέλου (Δακρύρροια- Φαινολογία-Εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών της κληματίδας, Εκβλάστηση των ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών του βλαστού, Παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών της κληματίδας)
Αύξηση βλαστών, Διαφοροποίηση βλαστών

Κλάδεμα της Αμπέλου (Ενότητα 7):
Εισαγωγή, Κλάδεμα και σχήματα μόρφωσης των πρέμνων, Σχήματα μόρφωσης των πρέμνων και Κριτήρια επιλογής, Μεθοδολογία και τεχνικές μόρφωσης των πρέμνων στα διάφορα συστήματα, Κλάδεμα καρποφορίας, Επίδραση του κλαδέματος στην εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την καρποφορία των πρέμνων, Κατευθυντήριες αρχές κλαδέματος, Συστήματα και κριτήρια επιλογής κλαδέματος καρποφορίας, Επιλογή κληματίδων κατά το κλάδεμα καρποφορίας, Κλαδοκάθαρος και ορθή εκτέλεση τομών,  Ανανέωση βραχιόνων και κορμού, Εποχή εκτέλεσης χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας, Σχήματα μόρφωσης και κλάδεμα καρποφορίας του ελληνικού αμπελώνα

Καλλιεργητικές Φροντίδες (Ενότητα 8):
Εισαγωγή, Διαχείριση εδάφους (Καλλιέργεια του εδάφους- Καταπολέμηση ζιζανίων με χημικά μέσα), Λίπανση, Άρδευση, Τρυγητός

English Decription: 

 

COURSE DESCRIPTION

Introduction:
The contribution of the vine to the aesthetics of the rural landscape and the protection of the environment - Viticulture in Greece and the world - Productive grapevine varieties - Cultivated areas and production of viticultural products - Viticultural products - Problems and perspectives of the Greek vineyard

Morphology and anatomy of the vine (Unit 1):
Root-Shoot-Leaves-Helixes-Inflorescence-Flower-Bunch-Berry-Seed (Origin - Distinction - Role-Morphology-Anatomy) Grapevine buds - Shoot buds - Apical bud - Side buds- Cane buds (Anatomy-Fertility-Distinction and evaluation of latent vine buds)

Annual Vegetation Cycle (Unit 2):
Introduction - Grapevine budbreak (Phenology-Break of the latent buds of the vine-Break of the lateral and latent buds of the shoot) - Shoot Growth - Differentiation of the shoots - Leaf fall

Pruning of the vine (Unit 7):
Introduction-Pruning and training systems of the vines-Physical characteristics of the canopy, Training systems and Selection Criteria-Methodology and techniques of training in the various systems- Fruit pruning-Effect of pruning on the budbreak and fruiting of the vines- Guidance and pruning principles - Fruit pruning systems and selection criteria - Season of execution of winter fruiting pruning-Training and trellis systems and fruiting pruning of the Greek vineyard

Vineyard management (Unit 8):
Introduction - Soil cultivation - Weed control - Fertilization - Irrigation - Harvest - Harvesting methods

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ.pdf3.18 MB
ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.pdf4.37 MB
ΚΛΑΔΕΜΑ.pdf279.82 KB
ΛΙΠΑΝΣΗ-ΑΡΔΕΥΣΗ.pdf237.14 KB
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ.pdf1016.26 KB
ΤΡΥΓΗΤΟΣ.pdf49.35 KB