Αρχική

Τίτλος: Φυσιολογία & Τεχνολογία Πολλαπλασιαστικού Υλικού Κηπευτικών

Χάρολντ Κρίστοφερ Πάσσαμ
5
9
Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό

 

Εισαγωγή στον τομέα της σποροπαραγωγής κηπευτικών ειδών. Στάδια δημιουργίας, πολλαπλασιασμού και διατήρησης γενετικού υλικού κηπευτικών. Γενική τεχνική καλλιέργειας κηπευτικών για σπόρο. Συγκομιδή, εξαγωγή και καθαρισμός σπόρων. Αποθήκευση σπόρων. Ποιοτικός έλεγχος και πιστοποίηση.

Ειδική τεχνική για σποροπαραγωγή των κύριων κηπευτικών ειδών: Sοlanaceae (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), Cucurbitaceae (αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, κολοκύθι), Leguminοsae (αρακάς, φασόλι), Cοmpοsitae (μαρούλι, αντίδι, ραδίκι), Umbelliferae (καρότο, σέλινο, μαϊντανός), Cruciferae  (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο), Chenοpοdiaceae (παντζάρι, σπανάκι). Λεπτομέρειες όσον αφορά την ειδική τεχνική καλλιέργειας για σπόρο, συγκομιδή, εξαγωγή και καθαρισμός των σπόρων.

Η φυσιολογία των σπόρων όσον αφορά την ανάπτυξη, ωρίμανση, μακροζωία και βλαστικότητά τους:Η δομή των σπόρων και τα στάδια της ανάπτυξής τους Η ωρίμανση των σπόρων. Λήθαργος. Γήρανση των σπόρων. Βλαστικότητα. Έλεγχος της βλαστικότητας και βλαστικής δύναμης .Βελτίωση των σπόρων. Η φυσιολογία αγενών οργάνων πολλαπλασιασμού κηπευτικών και η τεχνική της καλλιέργειάς τους για αναπαραγωγή. Είδη που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή είναι: πατάτα, γλυκοπατάτα, φράουλα.